Rubriky
Organizační

Starý web Ekonomu a vzpomínky bývalého „webmastera“

Téměř neuvěřitelných 20 let vydržel v provozu předchozí web Ekonomu. I když poslední měsíce spíše jen čekal, až přijde Smrt. Po Martinově spuštění nového webu se nakonec podařil i druhý krok – vrátit obsah staršího webu ze záhrobí. Byla by to škoda, nechat přesně 500 zpráv napsaných na web od roku 2004 schovaných v nepřístupné databázi. Stejně tak byly oživeny weby starších pořádaných závodů. Vedlejším výstupem záchranných prací jsou i tyto vzpomínky a zároveň můj 183. (a zároveň rozlučkový) příspěvek na web Ekonomu vložený přes administrační rozhraní.

Technické detaily, jako že přechod z PHP 5 na PHP 7 se v některých případech (a při nedostatečné programátorské kvalifikaci) dá dobře řešit odpojením webu od databáze, a že v takové situaci se pak docela slušně dá skládat web v Excelu, dál rozebírat nebudu. Místo toho se podělím o pár čísel, které mi při té příležitosti zmíněný program poskytl, a připojím pár vzpomínek na posledních 20 let.

Kdy přesně základ předchozího webu vznikl, bude nejlépe vědět Vláďa Kalous, který ho vytvořil někdy v roce 2001.V archive.org nebo v náhledu níže je vidět jeho nejstarší zachovaná verze z července 2001.

Web EKP v roce 2001

Do mých pařátů byl web svěřen 1. dubna 2002, ze kdy je moje první a celkově nejstarší dochovaná novinka, která začínala „Zdravím Vás jako nový webmaster oddílových stránek.“ O další posun oddílových stránek se zasloužil Petr Matoušek, který počátkem roku 2004 rozšířil web o systém pro samoobslužné vkládání aktualit. Právě aktuality za období 2004 až 2018 jsem vyhrabával z databáze a k tomuto období se vztahují zveřejněné statistiky.

Zprávy na webu podle let

Nejvíce aktualit na oddílový web jsme napsali hned v prvním roce fungování redakčního systému – v roce 2004 jich vzniklo 78. Pomyslnou bednu doplňují roky následující, ale v opačném pořadí – rok 2005 se 48 zprávami a 2006 se 49. Po třech letech s mírně nižším počtem došlo k opětovnému nárůstu na 46 aktualit v roce 2010. Následovaly dva slabší roky s poklesem na méně než polovinu, ale v letech 2013 až 2015 je v databázi zas slušný počet záznamů – mezi 34 a 36 zprávami. Strmý pád na pouhých 8 zpráv přišel v roce 2016. V roce 2017 pak bylo zpráv 7 a na celkových 500 zaokrouhluje součet jediná zpráva z roku 2018, kterou byla pozvánka na pořádané Mistrovství ČR štafet a družstev.

Chcete si to přepočítat a starší zprávy přečíst? Zde jsou odkazy do starého webu, na stránky se zprávami po jednotlivých letech:

2002200320042005200620072008200920102011201220132014201520162017

Nejaktivnější pisatelé zpráv

Žebříček nejčastějších autorů není 100% vypovídající. Několik pisatelů, kteří přispěli jedním nebo několika málo články, totiž nemělo přístup pro vkládání novinek, a tak se o vložení do systému postaral někdo jiný, komu je pak novinka v databázi připsána. Sám jsem v některých takových případech skutečného autora u novinky nastavoval, ale dělalo se to komplikovaně, tak to asi nikdo jiný nezkoušel. Z aktivit přispěvatelů, kteří v seznamu níže uvedeni nejsou, si vzpomínám na články od Andrého nebo Nikolase.

Kdo všechno na web přispíval a kolik zpráv napsal:

  1. Martin Sajal – 182 – svoje první místo jsem čekal, takový náskok ne. Nejčastěji jsem psal dle očekávání o MTBO, ale víc než polovina zpráv byla na jiné téma,
  2. Radim Ondráček – 86 – současný předseda vložil svoji první zprávu až v roce 2009, ale hned za rok se stal nejaktivnějším přispěvatelem roku. To zopakoval i v letech 2013-2015 a 2017,
  3. Vláďa Kalous – 72 – nejstabilnější přispěvatel. Od roku 2004 do roku 2014 vložil vždy mezi 3 a 11 zprávami. To bylo v roce 2013, kdy se dělili o pozici nejaktivnějšího pisatele s Radimem,
  4. Míra Seidl – 63 – aktivní v letech 2004 až 2009, kdy byl druhým nejčastěji píšícím. Zároveň psal nejčastěji ze všech o LOBech a rogainingu,
  5. Petr Matoušek – 33 – nejen autor systému pro vkládání zpráv, ale i druhý nejaktivnější pisatel roku 2005,
  6. Láďa Matušín – 24 – kde je této legendě konec? Od roku 2008 se ze Švédska ozval jen jednou a s mapováním v ČR taky skončil – dle archivu map se podílel jen na jedné revizi v roce 2014 a nejnovější záznam předtím je až z roku 2003!, vše ostatní do archivu zanesené jsou revize jeho starších map,
  7. Mirek Kalina – 12
  8. Míra Fanta – 9
  9. Tomáš Novák – 6
  10. Veronika Ondráčková – 3
  11. Lukáš Křístek – 3
  12. Honza Šedivý – 2
  13. Martina Hanzlíčková – 2
  14. Jana Zurynková – 1
  15. Klára Hausmannová – 1
  16. Jirka Šedivý – 1

Jak je poznat z komentářů výše, starý web vyžadoval u každé zprávy vybrat, na jaké byla téma. Díky tomu víme, že nejvíce zpráv jsme napsali o pěším OB (203), pořadí dalších disciplín bylo MTBO (98), LOB (74) a rogaining+HROB (18). Tématem ODDÍL je označeno celkem 94 zpráv (to byly informace o různých oddílových akcích), téma „web“ určené pro novinky na webu a v tehdejším přihláškovém systému pak hlásí 13 zpráv.

Weby pořádaných závodů

Záchranná akce se zaměřila i na weby některých pořádaných závodů. Ty bylo potřeba oživovat jen za kratší interval, od roku 2005 do jara 2014. Ekonom se vždy pyšnil tím, že nechává v provozu i weby dávno uskutečněných akcí, takže existují i starší. Nebudu je vypisovat všechny, kdyžtak je najdete ve staré sekci „závody“, a zmíním jen ty přelomové. Tedy takové, kdy zároveň bylo předěláno technické řešení webu závodu:

  • Ze závodů Žebříčku A v roce 1998 v Bečově se podařilo dohledat jen výsledky. (Dobře si ten závod pamatuji, áčkový závod jsem měl v mládežnických kategoriích na bednu rozběhnutý jen jedinkrát. Do té doby, než jsem si pár kontrol před cílem zrušil kotník.)
  • Pod webem vícedenních v Bečově 1999 (kde jsem si kotník zrušil taky, je to zmíněné i v dávném článku do ročenky) je podepsán Nikola Rafaj. Tento web ještě patří do historie, kterou jako člen Ekonomu nepamatuju. Do MTBO oddílu jsem přišel v roce 2000 a tento web jsem oživoval dodatečně.
  • S hlavním oddílovým webem od Vládi Kalouse přišla i nová podoba webů závodů, použitá nakonec jen v roce 2001 – akáda v Bečově, vícedenní 2001 v Bečově a s nimi spojené Mistrovství ČR v MTBO (tam jsem stavěl krátkou trať, ale organizaci MTBO jsem se věnoval jen částečně, druhý den jsem se zabýval pořádáním SMIKu)
  • V roce 2002 jsem zjednodušený web pořádaného PPŽ na Džbáně zakomponoval do hlavního oddílového webu, to byl ale provizorní stav na jedno použití (během civilky se toho dalo stihnout pro orienťák dost, třeba i funkce hlavního rozhodčího tohoto PéPéŽetu… zúčastnilo se 161 závodníků a šlo o rekordní počet té sezóny). Weby zbylých akcí roku 2002 již neexistují, nevyplatí se pro ně registrovat samostatnou doménu ani pořádat společně s JHB (na těch třídenních jsem stavěl jednu etapu, ale na místě jsem se do pořádání nezapojil, protože závody kolidovaly s mojí první z 16 účastí na Bike Adventure… ten závod už je taky asi minulostí).
  • Jednoduchý web pro oblasťák v roce 2003 byl slepou cestou (i přes použití ještě o rok později, kdy byl ředitelem PŽ Matušín), web MČR v LOB 2003 od Kamila Bureše taky jednorázovým řešením.
  • Zlomovou akcí byly závody Žebříčku A v Horním Slavkově 2005, pro něž byl systém pro vkládání novinek na web zakomponován Petrem Matouškem i do stránek závodů. Dokonce včetně speciálního přístupu pro spolupořadatele z BSO. (Pokud měl snad někdo připomínky k vizuální podobě toho i v dalších letech recyklovaného webu, ať si to jde vyřídit s tehdejším oddílovým grafikem, který slíbil přípravu grafiky, ale pár dní před plánovaným spuštěním webu si to rozmyslel. Takže jako negrafik jsem pro tyto závody vytvářel grafiku jak pro web, tak pro mapu 🙂
  • Web Mistrovství ČR na klasice 2011 v Bečově je postaven na stejném technickém základě. Z pohledu grafiky a HTML ho kompletně přepracovala Markéta Lesová (tehdy ještě Havlíčková). (Já jen na začátku oživil weby starých bečovských závodů a pak i s ohledem na to, že už jsem ani nebyl registrovaným orientačním běžcem, přišel začátek konce mého zapojení do pořádání závodů OB s Ekonomem. S ohledem na moje pozdější shrnutí, co je pro mě důležité při pořádání, se vlastně není čemu divit.)
  • Na webu Českého poháru a MČR družstev v MTBO 2014 v Říčanech jsme chtěli zveřejňovat i rozsáhlejší novinky. Martin Smrt převedl web na novou platformu, která je používána dodnes, a já jsem se mohl na webu konečně věnovat primárně obsahu. Výsledkem byla třeba série článků o zkušenostech z pořádání. (Ten nejdelší, do ročenky o zážitcích z vlastního pořádání ale přišel později a je tedy jinde.)

Že se do přehledu nedostaly žádné další závody, rozhodně není špatně. To jen nejnovější systém pro správu webů závodů má tak dlouhou životnost, že brzy překoná dosavadní rekord. Web Českého poháru MTBO 2019 v Bavorově si ale zmínku určitě zaslouží. Je z něj totiž vidět, že šlo o závod pořádaný s nadšením. A to je nejdůležitější. Přestože je to jen odhad daný tím, že kvůli chřipce jsem do Bavorova dorazit nemohl, vypadá to, že Ekonom už i MTBO závody zvládne uspořádat bez bývalých členů. Stejně jako Sporticus bez Ekonomu. A vlastně i beze mě. Samá pozitiva, každý oddíl ochotný a schopný něco pořádat se teď hodí.

I můj poslední morální závazek je splněn a teď mám dost času a volnosti pro rozhodování, kudy se v orienťáku ubírat dál… Sporticus? Slavia? Založíme oddíl v Petrovicích? Konečně opravdový konec kariéry :-)? Nebo kombinace toho všeho? Překoná ještě něco 17 let v Ekonomu?

3 reakce na „Starý web Ekonomu a vzpomínky bývalého „webmastera““

Díky Katko.
btw. ti spamovací roboti jsou čím dál tím chytřejší. Napíše komentář jeden živý člověk a hned začne psát spousta robotů svoje nesmysly, čímž spamují i můj email = jdu komentáře zamknout.

Komentáře nejsou povoleny.